Z MIŁOŚCI I WIELKIEJ PASJI DO PTAKÓW DRAPIEŻNYCH ZRODZIŁ SIĘ POMYSŁ BY PODZIELIĆ SIĘ NIĄ Z INNYMI , STĄD POMYSŁ NA ORGANIZOWANIE POKAZÓW SOKOLNICZYCH, ODLOTOWYCH LEKCJI DLA NAJMŁODSZYCH ORAZ UDOSTĘPNIANIA NASZYCH PODOPIECZNYCH DO SESJI FOTOGRAFICZNYCH.

  • ODLOTOWE LEKCJE - EDUKACJA NAJMŁODSZYCH

    JEŚLI ZAPROSICIE NAS DO WASZEJ SZKOŁY ZORGANIZUJEMY DLA WAS NIEZAPOMNIANĄ LEKCJĘ.
    BĘDZIECIE MOGLI OSOBIŚCIE POZNAĆ NASZYCH PUPILI PREZENTUJĄCYCH SWOJE WDZIĘKI ORAZ ZOBACZYĆ ICH LOT.
    W PRZYSTĘPNY, OBRAZOWY I ZABAWNY SPOSÓB OPOWIEMY O ICH CECHACH CHARAKTERYSTYCZNYCH, ZWYCZAJACH, BIOLOGII ORAZ ICH ROLI W PRZYRODZIE.
    PROPONUJEMY ALTERNATYWĘ DLA NUDNEJ CODZIENNOŚCI UCZNIA ORAZ ODSKOCZNIĘ OD PROZY OBOWIĄZKÓW. W POKAZ LOTU ANGAŻUJEMY UCZNIÓW I GRONO PEDAGOGICZNE PRZEZ CO JEST ON JESZCZE BARDZIEJ ATRAKCYJNY.KTO WIE MOŻE NASZA WIZYTA W WASZEJ SZKOLE ZAOWOCUJE NOWYMI MIŁOŚNIKAMI SOKOLNICTWA...

  • Rudek - pustułka europejska

     

    Jest najliczniejszym polskim ptakiem z rodziny sokołowatych. zamieszkuje zarówno otwarte tereny rolnicze, skraje lasów , nadmorskie klify , jak i centra wielkich miast-gdzie można ją często zobaczyć na wieżach kościelnych czy innych wysokich budynkach. Poluje na drobne gryzonie, płazy, gady, owady, rzadziej na ptaki. Pustułki polują zawisając w powietrzu, jest to niezwykle trudne i wymaga nieprawdopodobnej zwinności. Pustułka szybko uderza skrzydłami i wisi w powietrzu w jednym miejscu, sterując ogonem. Wygląda wówczas jak zawieszona na niewidzialnej nitce. Głowę trzyma nieruchomo , dzięki czemu może z uwagą wypatrywać zdobyczy. Pustułki mają bardzo specyficzny wzrok- ich oczy są w stanie widzieć w ultrafiolecie. Dzięki temu modą dostrzec pozostawione przez gryzonie ślady moczu, które w świetle ultrafioletowym intensywnie świecą - dzięki tej zdolności mogą kontrolować ukryte w trawie ścieżki gryzoni. potrafią dożyć 16 lat.

    Harry - jastrząb Harisa

    Średniej wielkości ptak drapieżny występujący głównie w Arizonie - gdzie buduje gniazda na wysokich kaktusach. Młode po osiągnięciu dojrzałości często zostają ze swoimi rodzicami tworząc małe stadka. Potrafią dla polepszenia punktu obserwacyjnego zbudować żywą piramidę z własnych ciał. Często polują w stadach co u innych ptaków jest ewenementem. Harison posiada charakterystyczne dla tego gatunku czerwone plamy na skrzydłach oraz długi wachlarzowaty ogon z typowym dla siebie białym paskiem, dzięki któremu jest rozpoznawalny wśród swoich pobratymców.

    Koko - puchacz europejski (Bubo bubo)

     

    Największa europejska sowa o majestatycznym wyglądzie. Charakterystyczne dla tej sowy są duże pomarańczowe oczy i biały podbródek. Jest to ptak o nocnym trybie życia, jego przysmakiem są jeże. Na głowie ma długie "uszy" z piór, które w zależności od nastroju może postawić lub położyć. Lot Koko to silne a jednocześnie powolne i płytkie wymachy skrzydeł, a lądowania uczył się od niego sam król skoczków z Wisły. Mimo tego, że budzi zachwyt współczesnych- w średniowieczu poprzez wszechobecne zabobony był masowo tępiony. Obecnie objęty czynną ochroną, dzięki czemu jego liczebność powoli wzrasta.

    Luk - Raróg górski, zwany w sokolnictwie lanerem.

     

    Jest jednym z 4 gatunków dużych europejskich sokołów. Zamieszkuje południowe i południowo-wschodnie krańce Europy, a także północną Afrykę. Na naszym kontynencie jest niezwykle rzadki, jego populacja liczy niespełna 300 par. Preferuje otwarte tereny rolnicze oraz stepy. Często wybiera tereny ze stromymi skałami, które obfituj we wnęki i półki, na których chętnie zakłada gniazda. jest ptakiem osiadłym i pozostaje przez cały rok w obrębie swojego rewiru, którego broni przed intruzami. Para lanerów jest sobie wierna do końca życia, zmieniają partnera tylko w przypadku jego śmierci. Ich pokarm stanowią w 95%ptaki, rzadko kusz się na niewielkie ssaki, gady czy owady. Na wolności mogą dożyć 18 lat.

    Asian - Puszczyk brunatny - azjatycka sowa leśna

     

    Zamieszkuje tropikalne obszary leśne nabrzeżnego pasa Azji (od Indii, Sri Lanki, południowo- zachodnie Chiny, Birmę, półwysep Malajski, Sumatrę, Borneo). Odżywia się małymi ssakami (myszy, szczury), ptakami do wielkości bażanta oraz gadami. Buduje gniazda z kilku piór na półkach skalnych, w dziuplach drzew lub w jaskiniach. Na wolności wiedzie skryty tryb życia, jeśli zakłócimy mu spokój próbuje zakamuflować się trzymając się blisko pnia drzewa, jeśli to się nie powiedzie ucieka w głąb gęstego lasu. W gęstym lesie jest niezwykle zwinnym lotnikiem. Pomimo sekretnej natury jest bardzo hałaśliwy - szczególnie w świetle księżyca i w okresie lęgowym możemy usłyszeć jego głośne zawodzenie. Nasz Asian urodził się w tym roku, i nie wygląda jeszcze jak dorosły puszczyk. Pokryty jest jeszcze w dużej części białym puszkiem, który stopniowo zmienia się w brunatne piórka.

    Gremlin - syczek - Otus lempiticnephapus

    To malutka tropikalna sowa, ubarwiona na podobieństwo kory drzew. Z uszkami z piór na głowie przypomina diabełka. Mocno aktywna w nocy, w dzień przeważnie siedzi nieruchomo na drzewie. Mało płochliwy, toleruje obecność człowieka. Gatunek ciepłolubny, toteż w naszym klimacie wymaga szczególnej troski.

    Simoon - płomykówka

     

    Przepięknie ubarwiona, jej ciało pokrywa niezwykle miękka w dotyku pokrywa delikatnych piór, które w trakcie lotu wydaje ledwo słyszalny szmer. Dzięki sercowatej szlarze nadającej jej twarzy nieco lalkowaty wygląd potrafi robić różne grymasy i miny. Prowadzi całkowicie nocny tryb życia , poluje nawet w najciemniejsze noce-sugerując się głównie słuchem. Ma fenomenalną pamięć - poruszając się w całkowitych ciemnościach często wykorzystuje obraz zapamiętanej przestrzeni. Wydaje różne dźwięki nierzadko przypominające chrapanie. Potrafi dożyć 20 lat.

    Frodo - druga z naszych płomykówek

     

    Możemy zobaczyć na zdjęciach jak rośnie i z puszystego pisklaczka przeistacza się w dorosłą płomykówkę.

    DODO - PUSZCZYK ZWYCZAJNY

     
     
     

    Najpopularniejsza sowa Polski. Występuje w dwóch odmianach barwnych-szarej i brązowej. Żyje w rzadkich lasach liściastych i mieszanych, w okolicach pól i łąk gdzie poluje. Żywi się głównie gryzoniami (myszy, szczury, ryjówki), ale także ptakami, żabami, rybami, dżdżownicami, mięczakami. Poluje nocą.

    Miki - pójdźka

    Jest odzwierciedleniem powiedzenia "w małym ciele duży duch".Choć jest niezwykle mała to zadziorna. Prawdziwy Napoleon wśród sów. Potrafi zaatakować dwukrotnie większą od siebie zdobycz i walczyć do upadłego.Niezwykle energiczna sowa o falistym jak u dzięcioła locie. Jest aktywna zarówno w dzień jak i w nocy. Według mitologii bogini Atena nazwała pójdźkę "ptakiem mądrości", po czym stała się jej nieodłącznym towarzyszem. W kulturze zachodniej nie miała tyle szczęścia - dzięki przesądowi , iż zwiastuje śmierć była masowo tępiona.

    Desmond i Dyzia - pustułka amerykańska

    Jest najczęstszym a zarazem najmniejszym sokołem w Ameryce Północnej skąd pochodzi. Wykazuje dymorfizm płciowy w upierzeniu. Samczyk jest bardziej kolorowy-Desmond, samiczka natomiast skromniej ubarwiona- Dyzia. na głowie ma dwa poziome czarne znaki tzw. "fałszywe oczy", dzięki którym staje się większy dla potencjalnych napastników. Charakterystyczną cechą tych ptaków jest niespotykana u innych gatunków możliwość zawisania w powietrzu, dzięki szybkim uderzeniom długich ostro zakończonych skrzydeł i ciągłemu balansowaniu niezwykle długiego ogona w kształcie wachlarza.

     

  • POKAZY PLENEROWE

    UŚWIETNIĄ KAŻDĄ IMPREZĘ PLENEROWĄ, SPOTKANIE INTEGRACYJNE, FESTYN, EVENT ITP.
    W TRAKCIE POKAZU SOKOLNIK OPOWIE O HISTORII SOKOLNICTWA, PTAKACH W NIM UŻYWANYCH, CIEKAWOSTKACH Z ANATOMII I FIZJOLOGII PREZENTOWANYCH PTAKÓW ORAZ O SZTUCE UKŁADANIA I POLOWANIA Z PTAKAMI DRAPIEŻNYMI.
    UCZESTNICY POKAZU BĘDĄ MOGLI PODZIWIAĆ PTAKI W LOCIE (SOKOŁY, JASTRZĘBIE, SOWY ) ORAZ SFOTOGRAFOWAĆ SIĘ Z WYBRANYM PTAKIEM NA RĘKAWICY.
    WSZYSTKIE PTAKI UCZESTNICZĄCE W POKAZIE POSIADAJĄ ŚWIADECTWA CITES UPRAWNIAJĄCE DO KOMERCYJNEGO WYKORZYSTYWANIA.

  • Galeria

    Ptaki w locie

  • Kontakt

    PTASZYNIEC

    JOANNA SULARZ
    UL.KOŚCIUSZKI 64A/4
    42-300 MYSZKÓW
    asia74ptaszyniec@interia.pl

    Telefon:

    502 748 707

    Imię:
    Nazwisko:
    Telefon:
    E-mail:
    Zadaj pytanie:
    Dziękujemy za dokonanie zgłoszenia, nasz przedstawiciel skontaktuje się z Tobą.
f